Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

PORTAKAL REÇELİ ( PORTAKALIN FAYDALARI)

GÜNAYDIN Mutluluklar bizimle olsun, Huzursuzluklar bizlerden uzak olsun, Bloklarımız evlerimiz içimiz dışımız şenlensin,Nisan ayı herke...




GÜNAYDIN
Mutluluklar bizimle olsun, Huzursuzluklar bizlerden uzak olsun, Bloklarımız evlerimiz içimiz dışımız şenlensin,Nisan ayı herkesin evine, bloğuna, iş yerlerine huzur getirsin. Amin???
Sağlıklı nefesler alalım İNŞALLAH:)))

Dünyada bir çok insan var. Kimi mutlu kimi mutsuz,Kimi ağlayıp kimi gülüyor, güzelliklere ve mutluluğa layık olan güzel dostlarım hayırlı günler. Nasılsınız ???

Günlük güneşlik Antalyamdan merhaba dostlar. Olumlamalarıda yaptık ne güzel. Bu gün sizlerle portakal kabuğundan reçel yapmayı paylaşmak istiyorum. Hafta sonu cumartesi pazarında yafa portakalları buldum hiç kaçırırmı lezzetliniz hemen yaptı sıcağı sıcağına paylaşacak. Yumuşacık lezzetli reçelim oldu, evim mis gibi koktu püfleri ve ayrıntıları ile az sonra paylaşacağım,şimdi portakal hakkında azıcık sohbet edelim :)))


Not: Yafa portakala yaz portakalı derler. Kalın kabuklu oluşunda sıcakta daha çok dayanır. Aslında bir çok arkadaşlar, portakal reçelinin zamanı geçti diye, yayınlamak istemiyorlar. Yafa portakaldan yapacaklar için şimdi zamanı çünkü kabuğu kalın olunca reçel için idealdir.

PORTAKAL: Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur. Söz konusu meyveler olunca faydalarıda saymakla bitmiyor.

Peki meyveleri ne kadar doğru tükettiğimiz hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz.Meyve tüketmeyen insan yok gibidir.Herkesin sevdiği bir meyve kesinlikle vardır. Ancak meyvenin en güzel yeri neresidir denildiği zaman buna cevap olarak kabuklarıdır, diye cevap verecek insan sayısı çok azdır. Haklı da sayılırlar…

Ancak meyvelerinin ve kabuklarının da sağlığa ne kadar faydalı olduğunu bilmek için portakal ve portakal kabuğunun faydalarına bakmak herhalde yeterli olacaktır.


Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirtiyor.

Portakal ve portakal kabuğunun faydaları

1) Portakal vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır.

2) Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Bundan dolayı kozmetik sektörü portakal kabuğunu kullanır.

3) Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte karıştırabilirsiniz.

4) Portakal kolesterolü önemli ölçüde azaltabilir. Kabukların içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar, suyundan 20 kat daha fazla fayda sağlıyor. Lezzetli bir kek yaptığınızda içine koyacağınız portakal suyu ve kabukları bu sağlıklı yiyecek için altarnetif olacaktır.


Aslında pek bilinmeyen ve genelde meyve olarak tükettiğimiz portakal kabuğunun ne denli faydalı bir bitkisel şifa maddesi olduğunu daha çok anlıyorum.

5) Selülit tedavisinde kullanılır. Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir.

6) Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanılır.Bundan dolayı kan dolaşımını hızlandırır, damar tıkanıklıklarında ve vücuttaki sarkmalara karşı kullanılır. :)))
7) Portakal sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır.

8) Portakal cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar.

9) Portakal karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır.

10) Portakal içerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.
Ne kadar faydası çok demi dostlar. Şükürler olsun bu nimetlerin yokluğuyla terbiye etmesin bizleri:)))


Çok konuştun Ayşe hadi artık tarif et bol resimli hiç kimse zorlanmadan yapsın.Püflerini söyle önemli notları yaz şöyle güzel kokulu mis portakal reçeli yapalım.


Haydi baylar bayanlar
Pamuk eller mutfağa:)))
Gelsin portakal kabuğu reçeli tarifi...






MALZEMELERİ
2 Kilo yafa portakalı yada kalın kabuklu portakal ( benim portakallar büyüktü 5 tane )
6 Su bardağı şeker( klasik paşabahçe bardağı)
6 Su bardağı su ( klasik paşabahçe bardağı )
1 Adet portakalın suyu ( benim portakalım büyüktü küçükse 2 adet kullanın )
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Çay kaşığı tereyağı
4 Litre kaynamış su
5 Tane karanfil

YAPILIŞI
1, 2, 3, 4) Sıralamayı üstteki resimlerdeki sayılarla takip edin.
Öncelikle portakalları yıkayalım dış kabuğunu rendelemeden olduğu gibi kabuklarını 4 de bölelim. Kalın etinden biraz alalım ve daha sonra her bir dilim kabuğu 6 keselim uzunlamasına ve kesme şekerinden daha küçük doğrayalım.

5 ) Ocağa tencereyi koyalım kaynayan suyun yarısını koyalım doğradığımız portakal kabuklarını koyup bir taşım kaynasın süzün. Tekrar kalan kaynamış suyu koyalım portakal kabuğunu koyalım bir taşım kaynatıp süzelim.

Püf noktası: Burada dikkat edeceğiniz husus çok kaynatıp portakal kabuklarını eritmeyin ondan birer taşım kaynatıp kapatın. Bu işlemi portakalların acısını almak için yapıyoruz.
Dikkat: Bu işlemi 3. sefer yapmayın 2 sefer yapmak yetiyor:)))

6) Şimdi süzdüğümüz portakal kabuklarına normal çeşme suyu koyalım. Birer saat arayla 3 sefer süzüp tekrar çeşmeden su koyalım.

7) Acısını aldığımız portakal kabuklarını süzün ve tencereye koyun üzerine 6 Su bardağı şekeri ilave edin sulansın yani 2 saat beklesin. Şimdi şekere yatırdığımız portakal kabuklarına 6 su bardağı suyu koyun ve kaynaması için ocağın üzerine alın.

Püf noktası: Kaynayan reçelimizin üzerindeki beyaz köpükleri yavaşça alın.

8 ) Koyulaşmaya başlayan reçelimize portakal suyunu ve karanfili ilave edin kaynamaya devam. Portakal suyunu ekleyince üzerinde köpürmeler başladı demi onlarıda alın ama bu devam edecek bunun sona ermesi için bu esnada bir çay kaşığı tereyağı koyun ve köpürme sona erdi:)))

Püf noktası: Tereyağı koymassanız köpürme devam edecek. Tereyağı reçelinize parlaklık verecek. Tereyağı lezzetinin daha güzel olmasına vesile oluyor canlar :)))

Evet kokular müthiş koyuluğunu kontrol edin iyiyse limonunu ekleyin 5 dakika daha kaynatın tamamdır portakal reçelimiz yemeye hazır:))) Harikasınız canlar:)))

Püf noktası: Koyuluğunu nasıl anlarız biraz tabağa koyun hemen buzluğa koyun soğusun bakın şerbetin kıvamı koyuysa tamamdır:)

Turun reçeli tarifim için Turuç reçeli tıktık:)))
Çilek reçeli tarifim için Çilek reçeli tıktıtk:)))
Kayısı reçeli tarifim için Kayısı reçeli tıktıtk:)))
Patlıcan reçeli tarifim için Patlıcan reçeli tıktıtk:)))
Ve elma reçeli tarifim için Elma reçeli tıktıtk:)))

Birde derya ablacığımın bloğu 6 yaşına girmiş. Canı gönülden teprik eder, hep beraber daha nice senelere inşAllah:) Bizleri bahar çekilşine davet ediyor buyurun dostlar Deryayla lezzetler tıktık:)))







AFİYET ŞİFA OLSUN.
Nisan ayı herkesin evlerine sağlık, sıhhat, huzur ,aş, iş ve mutluluk getirsin:)))



66 yorum

  1. Portakal can'dir!..
    Gunaydin ablacim..

    YanıtlaSil
  2. tam benim sevdiğim tarz
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  3. iç açıcı renkler ,müthiş kokular ,ellerine sağılık canım....yine her şeye maydanoz olayım,dayanamadım ama,kusura bakma canım:reçele kattığın su var ya ,5-6 tane ekşi elma,gelişi güzel kesilmiş,çekirdekleri ile kaynat bu suda akşamdan,ertesi gün süz ve o su ile devam et reçeline ,jölemsi olacak,dağılmayacak ....kızma canım,sadece bildiklerimi yazdım ,denersen anlarsın ne kadar güzel oluyor ,elma koku bırakmıyor.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, portakal reçelini çok severim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. rengi ne kadar da parlak olmuş:)
    ellerine sağlık canım :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. nefis olmuş nefis, çok severim reçeli, hele portakal bir başka olur, ellerinize sağlık süper olmuş...

    YanıtlaSil
  7. Görüntü süper canım,valla bayıldım,emeklerine sağlık ne güzel yapmışsın öyle,size afiyet olsun inşallah....Bizede seyretmesi düştü :)

    YanıtlaSil
  8. Kuzummmmm ablasını ne çok severmiş ki
    rüyalarına girmiş:)))iyi ki varsın kuzum bol şanslar diliyorum.Portakal
    kabuğu reçelini çok severim bu sene
    yapmak kısmet olmadı.Ellerine sağlık
    afiyetle tüketin öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor.elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok severim portakal reçelini..
    Ellerinize sağlık, nefis olmuş..

    YanıtlaSil
  11. Off nefis görünüyor. Ben çok severim protakal reçelini. O kokusu yok mu, mmmm. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Portakalli receli cok severim. Tarif icin tesekkur ederim canim... Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  13. Of Of! Ayşecim..Nasıl bir güzelliktir bu..Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Nasıl güzel görünüyor Ayşem ellerine emeğine sağlık. Miss gibi portakal kokusu seyrederken burnuma geliyor sanki.

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık. Ayşem . Kahvaltıya gelcem sana:)) nefissss.

    YanıtlaSil
  16. mis gibi kokusu burnuma kadar geldi
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. Çok severim portakalı ellerinize sağlık güzel görünüyor. Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Ben de bu hafta yaptığım portakal kabuğu reçelini yayınladım.Evde yenilen portakal kabuklarını atmayıp,ara ara yapıyorum.Bu şekilde mini mini küpler halinde de çok pratik olmuş,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Haklısınız aslında reçel için en uygun portakal Yafa portakalıdır. Yaz portakalı dendiğini de sizden öğrenmiş oldum. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  20. Portakala bayılırım. Elimden gelse herşeye koyarım :)) Reçelin rengi muhteşemm, ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Ayşeciğim,
    Amin canım sağ ol.. Verdiğin portajkal ve kabuğu ile ilgili değerli bilgilere ve reçel tarifin için teşekkürler. eline emeğine sağlık.
    Hoşça ve dostça kal.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  22. Bu reçel çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. offf.harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Mmmm mis canim.
    Eline saglik ne çok faydasi var şaşirdim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. portakal reçeli hiç yemedim...
    ama görüntü muhteşem...
    ellerine sağlık ablam...

    YanıtlaSil
  26. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
    Misafirlerimi uğurladım ve geldim .
    Oh maşAllah beni sevindirdiniz Rabbimde sizleri sevindirsin.
    Çok sağolun canlarım:)))

    YanıtlaSil
  27. Canım,
    ellerine ve emeğine sağlık. Tek tek fotoğraflamışsın teşekkürler. Muhteşem bir görüntü. Bayılıyorum ama bir kısmet olmadı.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar Bir Kase Lezzet.

    Portakalaın faydaları ve portakal reçeli ile ilgili bu güzel paylaşımdan sonra sizlerin ne kadar şanslı olduğunuz geldi hemen aklıma. Portakal şehrinde olmanız sizin için büyük bir nimet. Bakın elinize geçen mis gibi YAFA portakaldan reçeli yapıvermişiniz hemen.

    Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  29. Ayşem senin anlatımınla, görüntünün güzelliği ile doldum taştımmm.Bu ne şahane lezzet. Çok severim sende çok güzel yapmışsın..Ellerine sağlık canım benim. Seni çok öptüm..Hayatın hep çok mutlu ve bereketli geçsin..

    YanıtlaSil
  30. Çok yerinde bilgiler canım ,bende geçen sene yaptım tüm kış kullandım daha yeni bitti acaba yapsam mı diye düşündüm ,reçel hemde şekerlemesini pastalara keklere kullandım çok işime yaradı Allah ne güzel nimetler yaratmış şükür yarabbim seninde ellerine ve yüreğine sağlık Ayşem

    YanıtlaSil
  31. Ablacım porakallar senin elinde hayat bulmuş,nasıl güzel bir reçel olmuş..ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. Reçelin rengine, kıvamına, resimlere, anlatımına bayıldım. Harika bir tarif vermişsin ve yapmışsın. ben kabuğunu kıvırarak veya tüm turuncu ikiye keserek yapıyorum. Senin tarifinle de deneyeceğim.
    Ellerine sağlık Ayşecim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Portakal reçelini çok severim. Öyle güzel ve ayrıntılı anlatmışsın ki. Sanki yapabilirmişim gibi geliyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Eline sağlık,Ayşe'cim.Tam mevsimi sonundan yakalamışsın.Bende mi yapsam ne?

    YanıtlaSil
  35. Canımmmm benimmm ellerine sağlık nefis görünüyor tereyağlar,kaymaklar benden olsun portakal reçeli senden toplaşıp haydi kahvaltıya.Canımm sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  36. günaydın ablacım
    günlük vitaminimiz olan güzelim yazılarını ve mis tarifini aldıktan sonra güne keyifle başlayabiliriz artık :) öpüyorum seni kocaman..
    resimler harika harika lezzete zaten şüphem yokkkkk :)

    YanıtlaSil
  37. günaydın ablacım
    günlük vitaminimiz olan güzelim yazılarını ve mis tarifini aldıktan sonra güne keyifle başlayabiliriz artık :) öpüyorum seni kocaman..
    resimler harika harika lezzete zaten şüphem yokkkkk :)

    YanıtlaSil
  38. Portakal reçelini çok severim görüntü harika ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  39. Ellerinize sağlık ,portakala ve kokusuna bayılırım reçel harika görünüyor yapmayı düşünüyorum ,3 kere acı suyunu aldıktan sonra yine işlemi tekrar mı ediyoruz yanlış mı anladım.Teşekkürler güzel günler dileğiyle...

    YanıtlaSil

  40. Hoş geldiniz.
    Evet canlarım bütün püf noktaları ile yazdım çünki netten tariflere baktım çok açık yazılan tarif yoktu benim aklım bile karıştı yeni öğrenenlere ve yapmak isteyenler zorlanmasın diye açık açık yazdım:)))

    Cizel PEZUK
    Kuzum bir taşım kaynat bu işlemi bir daha yapcacaksın 3. kez yapmıycan.

    Çünki çok tarif okudum hep 3 kere yapmışlar 3. kez yaptınmı eriyor onu vurgulamaya çalıştım:)))

    Teşekkürler canlar sağolun:))

    YanıtlaSil
  41. merhabalar Ayşe çayımla birlikte bu harika görüntüsü olan lezzetli portakal reçelinden tatmaya geldim. ellerine sağlık gerçekten harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  42. Teşekkür ederim ,yorumunuzu aldım en kısa zamanda deniycem,sevgiler..

    YanıtlaSil
  43. Elinize sagliq cox gözel görünür. Men hec yememisem portakal receli. Burda olsada dadina baxsam dedim icimden oxurken. Bir gün yaparim artiq.

    YanıtlaSil
  44. ellerine sağlık canım bayılırım portakal receleine

    YanıtlaSil
  45. Bayılırım reçele :)
    Ellerine sağlık bir gün bende kendi reçellerimi yapıcam :)

    YanıtlaSil
  46. AY MAŞALLAH NE RENK OLMUŞ ELİNE SAĞLIK CANIM:)
    BİLGİLERDE HARİKA NE ÇOK FAYDASI VARMIŞ HARİKASIN RABBİM NAZARLARDAN KORUSUN AMİN:)))

    YanıtlaSil
  47. Ellerine sağlık nefis mi nefis bu günlerde ben de yapmak istiyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  48. Oyy ben seni nasil da ozlemisim ablam :(
    Yine guzelliklerle senlenmis burasi, MasaAllah, SubhanaAllah...
    Artik yedigine ictigine dikkat eden kardesin, recelininden 1 kasik almadan duramayacak haberin ola ;))

    YanıtlaSil
  49. Çok güzel ellerine sağlık resimler harika nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  50. elıne sağlık mıs gıbı yanınada saıcak ekmek

    YanıtlaSil
  51. Ellerine sağlık,portakal kabuğundan reçel hiç yapmadım.Güzel görünüyor eminim tadı da güzeldir.Not alıyorum yaparsam senin tarifinden yapıcam,Hayırlı günler,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  52. hiç yemedim ama anneannem turunç reçeli yapardı benzer şekilde :)

    YanıtlaSil
  53. Renkler çok güzel eminim lezzetide harikadir.

    YanıtlaSil
  54. amin canım benim aminnn inşaAllah..Portakal reçeli hiç beceremediğim ama çok sevdiğim bir reçeldir resmine bakarken bile kokusunu alır gibi oldum:)) Ellerine sağlık olsun afiyet olsun hayırlı cumalar diliyorum selametle..

    YanıtlaSil
  55. ellerine sağlık ablacım,mis olmuş miss..

    YanıtlaSil
  56. ben de denemek istiyorum...
    ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  57. Ellerine sağlık çok severim reni çok hoş canlı görünüyor.

    YanıtlaSil
  58. Ayşe'cim hayırlı cumalar,selam ve dua ile..

    YanıtlaSil
  59. ne çok faydası var dimi? her derde deva porti :)

    YanıtlaSil
  60. Biliyordum tabi ama bu kadar fazlasını değil :) bu sene öyle çok portakal yedimki Lezzetim, iyiki yemişim dedim okuyunca.
    Reçel tek kelimeyle harika olmuş, nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  61. çok severim ve ben bunu hiç yapmadım yahu....

    YanıtlaSil
  62. Ellerine sağlık sultanım, harika olmuş. Ne güzel bir reçeldir misss gibi kokusu mest eder beni :)))
    Evde kendim hiç yapmadım ama.
    Ama dayanamayıp bir kavanoz da olsa denemek istiyorum :)))))
    Öpüyorum çok seni,
    güzel İzmir'imden sevgiler...

    YanıtlaSil
  63. canım ayşe ablam ellerine sağlık bende yapacağım hemen sevgiler

    YanıtlaSil
  64. Tarifi yeni okudum ama benim portakallarn bir turlu acısı cıkmadi n 5 kez kaynattım soguk suda beklettim birde acısı anca azaldı yinede tamamiyle gecmedi neden acaba

    YanıtlaSil
  65. Hoş geldin portakalın cinsindendir bide atalarımız derlerya vaktine denk gelmedi bi daha deneyin⚘🌷

    YanıtlaSil