Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

KARIŞIK TURŞU

Nasreddin Hoca büyük bir mütefekkir, büyük bir düşünürdür. Onun bu yönü her cihette dikkate alınmalıdır. Halk dilinde Hoca'nın nük...






Nasreddin Hoca büyük bir mütefekkir, büyük bir düşünürdür. Onun bu yönü her cihette dikkate alınmalıdır. Halk dilinde Hoca'nın nüktedanlığı, hikâyelerine gülünmesi çoğunlukla aldığı bedduaya bağlanır. Konu ile çok farklı rivayetler vardır. En ilginçlerinden biri şöyledir.

Bir rivayete göre Hallac-ı Mansur, Seyyid Nesimî ile Nasreddin Hoca arkadaşlık etmekte imişler. Bu üç kişi manevi eğitim almak, ruh ve düşünce dünyalarını zenginleştirmek için bir Şeyhin öğrencisi olmuşlar. Şeyhin bir koyunu varmış. Şeyh Efendi keser, pişirir ve afiyetle hep birlikte yerlermiş. Şeyh tekrar hayvan kemiklerini toplar, yan yana getirir ve Allah'dan niyazda bulunur bulunmaz Allah'ın hikmeti gereği koyun dirilirmiş.

Bir gün Hallac-ı Mansur ile Nesimî, Şeyhin bulunmadığı bir sırada koyunu kesmeye karar vermişler. Biz de şeyhimiz gibi dua ederiz, canlanır, demişler. Mansur hayvanı kesip çengele asmış. Nesimî'de derisini yüzmüş. Nasreddin Hoca ise bu işlere hiç karışmamış, fakat arkadaşlarının hareketlerine gülmüş.

Koyunu pişirip güzelce yemişler, akabinde de şeyhlerinin yaptığı gibi kemikleri bir araya toplayıp, dört başı mamur bir dua da bulunmuşlar. Fakat gelin görün ki, hayvan bir türlü dirilmemiş. Bu sırada Şeyh gelmiş, işi anlamış, fena halde canı sıkılmış. Hayvanı kim kesti, diye sormuş. Mansur ben kestim, astım deyince, dilerim Allah'dan sen de asılasın diye bedduada bulunmuş.

Ve tekrar sormuş, kim yüzdü, demiş. Nesîmî, ben yüzdüm deyince Şeyh, sende yüzüleceksin, demiş! Sıra Hoca'ya gelmiş. Rahmetullahi Aleyh ben bir şey yapmadım, sadece bunlara güldüm deyince Şeyh, öyle ise sana da insanlar kıyamete kadar gülsünler duasını etmiş. Tabii keşke etmeseymiş. Hallac-ı Mansur asılmış, Nesimî de öldürülüp derisi yüzülmüş. Hoca'ya gelince, fıkraları anlatılıp anlatılıp hep gülünmüş, hâlâ da gülünmektedir.
Yine de siz siz olun hocaların bedduasını almaktan kaçının.

Fahri Güven yazıları 20/12/2009
............................................................................................................................................


GÜNAYDIN:)))
Gününüz aydın olsun. Sıcacık Antalyamdan merhaba. Nasılsınız?
Bu gün Nasrettin Hocayla başladık. Galiba, Hocamız rahmet istedi bizden. Sabah böyle bir hisle uyandım ve okuduğum bu kıssa ile başlamak istedim:)

Nasrettin Hoca Sivrihisar'ın Hortu yöresinde doğdu, Akşehir'de öldü.Nasreddin Hoca, insanlara doğru yolu gösteren, iyilikleri bildiren, doğruya sevk eden ve kötülüklerden sakındıran bir veli idi. Bu işi yaparken tabiatı icabı kendisine has bir yol tutmuştur. Böylece hakkın anlatılması ve cemiyetteki bozuk yönlerin düzeltilmesi için, meseleyi halkın anlayacağı bir dil ve üslub ile, gayet manidar latifeler halinde kısa ve öz olarak dile getirmiştir.

Ayrıca, Nasrettin Hoca´nın efsanevi bir kişi değil, on üçüncü asırda Anadolu Selçukluları zamanında yaşamış salih bir müslüman olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çünkü onun nükteleri, bir insanın başından geçen gülünç hadiselerin ifadesi değil, görünüşte güldürücü aslında ince hikmetleri dile getiren, düşündürücü latifelerdir.

1208-1284 seneleri arasında yaşadı. Nasreddin Hoca fıkraları, batı dillerine de çevrilmiş ve bu dillerde Hoca hakkında mühim neşriyat yapılmıştır. Bunlar arasında Pierre Mille´in Nasreddin et son epouse adlı kitabı, Edmonde Savussey´in La Litterature Populaire Turque adlı eserindeki Nasreddin Hoca bölümü, Jean Paul Carnier´in Nasreddin Hoca et ses Histoires Turques adlı eserleri zikretmek yerinde olur.

Evet canlarım yoğun geçen hafta sonunun ardından burdayım. Bol, bol misafir ağırladım lezzetli kaseniz hiç çıkmadı mutfaktan yaptı ikram etti. Bu gün sizlerle karışık turşu paylaşacağım.Lahanalar çıktı ben aldım ve turşumu kurdum.Sizlerde acele edin mevsim biberleri bitmeden turşunuzu kurun.Bu lezzetli turşumdan misafirleri mede yemekte ikram ettim. Hemen olan, lezzet fışkıran bir lezzet.



Haydi beyler bayanlar.
Pamuk eller mutfağa:)

MALZEMELER
4 Kilo beyaz lahana
500 Gr. havuç
400 Gr. yeşil biber
300 Gr. kırmızı biber
1 Su bardağı biberiye turşusu
6 Su bardağı üzüm sirkesi
1 Su bardağından iki parmak eksik iri tuz
1 Çay bardağı kuru nohut
2 Kaşık limon tuzu ( yemek yediğimiz kaşık)
1 Baş soyulmuş sarımsak
Turşunun üzerine kaynamış soğumuş aldığı kadar su( dikkat ılık değil )
10 Kiloluk şişe veya beşer kiloluk iki şişe
Not: Ölçüler klasik paşabahçe bardağı

 YAPILIŞI
 1) Bütün doğranacak malzemeleri yıkayalım. Lahanayı normal büyüklükte doğrayıp siniye koyalım. Sırası ile biberleri çekirdeklerini ayıklayıp doğrayalım. Havuçların dışını kazıyıp halka doğrayalım.

2) Bütün doğrananları sinide üzerine nohudu, biberiye turşusunu, sarımsağı koyup harmanlayalım şişemize koyalım. Şimdi sirkesinive üzeri biraz eksik kalacak kadar suyunu ekliyelim. Çünkü biraz malzeme artıyor oda şundan turşunuz 5 saat sonra eksilecek . Şişeniz üzeri boş kalacak, kalanı koyun. Tamamdır.:)))

Not: Yeteri kadar su kaynayınca tuzunu koyalım karıştıralım soğusun ve turşuya ekliyelim:)

3) 3 gün sonra turşumuz hazır olmaya başlar, sabredemeyenler yemeye başlaya bilir. Ya çok serin yerde, yada muhakkak dolaba koyun. Çünki lahana narin yapıya sahiptir:)

Önemli bir püf: Şimdiki sebzelerde hormon çok, onun için turşuyu kurdum deyip bir köşeye koymayın. Gidin gelin bakın olunca hemen dolaba koyun. Turşunuzu eritip köpürtmeyin. Birde tuzunu iyi ayarlayın:)))

Not: Ben bu karışık turşuyu lahana, havuç, yeşil ve kırmızı biber ile kurdum daha çeşitlendirilebilir. Ama renk kalitesini yakalamak isteyenler için söylüyorum çok karıştırınca turşunuzu karartabilirsiniz.

Mesela: Turşunuzun içine salatalık,kelek, fasulye v.s.eklerseniz turşunuzun rengi kara olacak.
Onları ayrı kursanız daha iyi olur.

Not: Gözünüze çok gibi görünse de, dostlarla çabucak yenen lezzet. Senelerdir tecrübe ile sabit:)))

Daha kurmadı iseniz, altın sarısı Biber turşusu için tık tık:)))



AFİYET OLSUN.
HAYIRLI HAFTALAR:)))



68 yorum

  1. Merhaba canım.Ellerin dert görmesin, sofraların bereketli, ağız tadın daim olsun.
    Güzel bir hafta dilerim, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Renklerin güzelliğine bayıldım ellerinize sağlık turşu konusunda başarılı olamadım hiç çabuk bozuldular o yüzden biraz temkinliyim ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık mis mis bayılırım. Dediğin gibi sevgiyle ve dostlukla çok çabuk bitiyor. Ben yenmez diye az yapmıştım bitti bile. Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  4. Ablacım inşallah iyisindir. Selamlarımı iletiyorum öncelikle.

    Ardından bu postu okuyan herkese sesleniyorum. Gönül rahatlığıyla birebir yapabilirsiniz ben lezzetine baktım Ayşe ablamın turşularının harikaydı.
    Ellerin dert görmesin bol misafirli günler inşallah. Sağlıcakla kal ablacım.

    YanıtlaSil
  5. ağzım sulandı. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. EN SEVDİĞİMM KARIŞIK TURŞU OY OY AZIMIN SULARI AKTI :) ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  7. okadar guzel kı nasıl canım cektı anlatamam

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bayılırım lahana turşusuna. Missler gibi.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bayılırım lahana turşusuna. Missler gibi.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. çok güzel görünüyor...
    rengarenk...
    ellerine sağlık ablam...

    YanıtlaSil
  11. hic hayir demem.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  12. çok çok süper olmuş, kütür kütür, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık ablam pazardan lahana almıştım kesin denerim:)çok sevilir bizim evde turşu.Sizlere afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil
  14. Ben zaten turşuya dayanamam hemen ağzım sulanır ama gerçekten renkler ve diri diri bir turşu gözüküyor.Ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil

  15. Hoş geldiniz.
    Turşuyu sevmeyen varmı canlarım.
    Bol muhabbetli haftalar dilerim.
    Ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
  16. ibretlik bir hikaye idi. sonunu okuyanca kanım dondu sanki. bir de söylemeden edemeyeceğim sıcacık antalya deyince senin yerinde olmak için neler vermezdim. biz buralarda kuru ankaradayız. turşuyu unuttum sanma sakın. ben her türlü turşuyu severim. eline sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  17. ablacım,öncelikle affına sığınıyorum.:(
    uğrayamıyorum bu ara kimseciklere..:(
    kayınpederim ameliyat oldu ve bizde kalıyor.
    gelen giden ew bi hayli yoğun..
    ilk bulduğum fırsatı,bu güzellikleri tatmak için ayırmak istiyoruummm..:)
    ellerine sağlıkk..

    özledim seni..
    öpüyorum ablacım..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık canım banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Aşkolsun Ayşecim ya, Nedeseme yorum bırakmışsın hem de benim yayınladığım kapı süsüne:)) Pes yani, nedesemin bizim kızlarla ortak blogumuz olduğunu bilmiyordum deme bana:)) Şaşırdım ki hem de nasıl:)) Nedesem olarak pek izlemiyoruz ama bireysel olarak takipteyiz canım, sevgiler:))

    YanıtlaSil
  20. aYŞE'M harika bir turşu ellerine sağlık. Kuru fasulyemin yanına bir tabak aldım kaçtım. Banım benim Nasrettin Hocayı bende çok severim. Kaliteli gülmeceleri nesillerden nesillere geçirilmeli..

    Sevgilerimle canım benim..

    YanıtlaSil
  21. Kuzum ne affı aşkolsun, o kadar bloga yorum bırakınca benim de başım dönüyo bazen, ben sana şimdi ordan cevap yazarım, öptüm çok:)

    YanıtlaSil
  22. ağzım sulandı turşuya bayılırım ama ne yazıkki kurma konusunda çok beceriksizim yinede inatla kuruyorum bakalım belki bu sefer olur diye :)

    YanıtlaSil
  23. Tanıştığıma bende çok mutlu oldum :)
    Bloguma yaptığınız ziyaret sayesinde neffis bir blog ve sahibesi tanımış oldum :) Ne kadar güzel herşey..
    Turşu harika görünüyor, ellerinize sağlık.. Çokta severim :)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Tatlı hamarat Ayşe'm, ne de güzel görünüyorlar. Renklere bayıldım. Ellerine sağlık canım benim, şifa olsun. Sevgiler kucak dolusu.

    YanıtlaSil
  25. ayşe hanım sizde antalyadaymışsınız hemen takibe aldım sizi yemekleriniz harika gözüküyor bende rejimdeyim uzaktan uzaktan bakarım artık :)

    YanıtlaSil
  26. Oh oh yanin apatates puresi kizin cani lezzeti..
    Eline saglik olsun.. Afiyetle tuketin kisin..
    Ben yapsam kisa da kalmazdi..:)

    YanıtlaSil
  27. Ayşecim ellerine sağlık harika görünüyor turşun. Sağlıkla yersiniz inşallah..Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel olduklarına eminim..Kütür kütür görünüyor afiyetle tüketin..Arzu ederseniz bana da beklerim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. karışık turşu hiç denemedim salatalık,biber ,fasulye yaptım ama lahanalı yapmadım aklımıza düşürdün canım belki yaparız.eline sağlık.Nasrettin hocayıda çok severim,bizim yöremize yakındır

    YanıtlaSil
  30. Oyooooooy renk mükemmel maşalla.
    Ellerine sağlık.
    Nasrettin hoca kıssaları her zaman ders verici.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Yemeklerin yanında muhteşem lezzet.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Oyooooooy renk mükemmel maşalla.
    Ellerine sağlık.
    Nasrettin hoca kıssaları her zaman ders verici.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  33. Biz ailecek bayılırız turşuya..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  34. Canım benim ellerine sağlık bende turşu yapmak istiyordum senin tarif tam bana göre oldu :)))bende yapıçam hemen

    YanıtlaSil
  35. Beyaz lahana turşusu özellikle beni kendine çekti... Sağlık dolu, mutlu huzurlu sofralarda sevdikleriniz ile birlikte tüketin inşAllah...

    YanıtlaSil
  36. canım ellerine saglık, turşuyu bizde çok severiz bende kurdum ilk defa bakalım nasıl olacak...sevgiler...

    YanıtlaSil
  37. benim turşuyla pek aram yok ama hikaye maddi-manevi doyurdu beni..

    YanıtlaSil
  38. Ayşe ablaaammm çok güzel görünüyor ağzım sulandı bende gelecem akşam yemeğine bi turşu yeter valla

    YanıtlaSil
  39. çok severim,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  40. Doğru mutfağa,evde ne varsa turşu kurmaya.Eline sağlık, Ayşe'cim.

    YanıtlaSil
  41. Allah rahmet eylesin..
    Canım benim,yarın kuru fasülye var bizde,bir tabak turşundan uzanıpta alıversem ne iyi olurdu..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  42. Kuzum benim o nasıl güzel bir turşudur ellerine,emeğine sağlık aldım kaçıyorum öptüm kuzumu. Çekilişte bol şanslar:)))

    YanıtlaSil
  43. bu sene azacık hep turşu yapıyorum(geçen sene yapamadım,hala eksik gibi geliyoru),seninki süper olmuş,ellerine sağılık canım benim,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  44. Hayırlı sabahlar günaydın hepimize:)))
    Yapın canlarım benide çağırın lezzetli kaseniz hemen gelir.
    Ellerinize sağlık.
    Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  45. Mütiş renkler çok güzel.
    Kıssadan hisse alındı.

    YanıtlaSil
  46. Turşuyu çok severim. Ama dokunuyor bana. GEL BENİ YEEE DİYE BAĞIRDI adeta. aNNEMİN YAPTIĞI GİBİ TERTEMİZ BERRAK BİR RENKDE OLMUŞ. ELLERİNİZE SAĞLIK BİNLERCE KEZ.

    YanıtlaSil
  47. Ellerine sağlık ablacığım... bu güzel turşuların tadına ben de bakmış biri olarak herkese öneririm :))
    Sevgiyle öpüyoruz oğlum ve ben :)

    YanıtlaSil
  48. Lahana ve domates turşusu favorimdir ama hiç olmuyor benim yaptıklarım hep köpük köpük oluyor ve yumusuyor. Denenekten vazgeçtim. Şimdi arada hazır alıyorum. Ellerine saglık. Turşun çok güzel görünüyor. Sevgiler

    YanıtlaSil
  49. Kuzum yemek gurmesinin bannerini sayfana eklermisin sayfanda olmadığını görmüş çekiliş bitince kaldırırsın öptüm kocaman...

    YanıtlaSil
  50. heeeey ilk hikaye çok güzel ama yaaaa. hiç duymamıştım.

    yurşu da hiç yapmamıştım zor değilmiş ama ya.
    :)

    YanıtlaSil
  51. bizim turşuları daha açmadık biz:))
    Dilekten bana gelmişsin bende sana geldim. Antalyalısın bende yarı oralıyım:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  52. Ellerinize saglik, yakin olsa idik, mutlaka tabagimla kapinizi calmistim.
    Afiyetle yiyin..

    YanıtlaSil

  53. Hoş geldiniz canlarım
    Teşekkür ederim.
    Harikasınız sizlerle olmak
    MUHTEŞEM:)))

    YanıtlaSil
  54. Kuzuların bidenesi yakışmış değilmi
    servis tabağıma cezeryeler:)))Öptüm
    seni kocaman kocaman...
    Sponsoru gördüm:)))

    YanıtlaSil
  55. canım iyi ki gelmişim,tam turşu yapma hazırlığındaydım, bu sefer birebir senin tarifine göre yapacağım.Nefis görünüyor.Ağzımın suyu aktı Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  56. ellerine sağlık çok güzel görünüyor...
    ben kendime güvenemediğimden turşu kurla yapıyorum hep turşularımı bu tarif yapabilirim gibi geldi :) umarım becerebilirim .

    YanıtlaSil
  57. Harika görünüyor, annemle bizde geçen akşam yapmıştık fakat bir tek beyaz lahanayı havuç ile süsledik, bir dahakine sizin malzemelerinizi liste yapıp oyle yapıcam :)

    YanıtlaSil
  58. Merhaba canım, kıtır kıtır yerim ben o lahana turşusunu, hiç dayanamam :)

    YanıtlaSil
  59. Merhabalar,

    Fıkranıza ne deyim, karışık turşunuza ne deyim, ben en iyisi hiçbir şey demeden geri durayım. Ne olur, ne olmaz!..

    Herşey çok güzeldi. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  60. mimlendiniz efenim :) beklerim

    YanıtlaSil
  61. Yazılarınızı beğenerek okuyorum bu sefer ki deçok güzeldi. Turşuya gelince bayılırım :) ama hiç yapmayı denemedim. Tarifinizi aldım ama evde benden başka turşu sever yok. Anneme yaptırayım bari orada yerim gittikçe :)

    YanıtlaSil
  62. Kuzummmmmmm günaydınnn banner olarak değil resim olarak eklemişsin benim sana dediğim gibi sağ tarafa çekiliş duyurunun altına eklermisin:)))20 Kasıma kadar kalsın senin bloğunun izleyicisi çok ya maşallah sponsor orada görünmesini istiyor:)
    Benim çekiliş yazımdaki banner kodunu
    kopyala gadget ekleme'den html javascripti aç oraya kopyala kaydet bu kadar öptüm:)))

    YanıtlaSil
  63. yine yeniden güzel bir yazı :)
    turşu çabucak biter tabi benim ekrandan bile uzanasım gelmişken ellerine sağlık ablacım:)

    YanıtlaSil
  64. You really makе it seem so easy with yοur presentаtion but I find this matter tο
    be аctually sοmething which I think I
    would nеveг understanԁ.
    It seems too complicated anԁ extremеlу broad foг me.
    I'm looking forward for your next post, I'll trу tо gеt the hаng of it!


    Stop by my pagе :: SEOPressor V5 review

    YanıtlaSil
  65. YİNE DAYANAMADIM YEDİM. :) Ama bana dokunuyor. çok güzeldi ne yapayımm.

    YanıtlaSil
  66. yaaa burası nasıl güzel bir site böyle kim hazırladı bu tasarımı rica etsem yazarmısınız tariflere mi baksam sitenizin zerafetine bayıldım bayıldım

    YanıtlaSil