Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

BAHARATLI KURABİYE

       Sultan 4. Murat zamanında Habip Baba adında pek bilinmeyen bir Allah dostu yaşarmış. Yaşlı, fakir, gariban bir insanmış. Habip...

      
baharatlı kurabiye


Sultan 4. Murat zamanında Habip Baba adında pek bilinmeyen bir Allah dostu yaşarmış. Yaşlı, fakir, gariban bir insanmış. Habip Baba, uzun bir kervan yolculuğunun sonunda İstanbul'a gelmiş. Yolculuğunun tozunu, yorgunluğunu atmak için bir hamama gitmiş. Niyeti şöyle iyice bir keselenip, paklanmak, bedeninin temizliğini de ruhunun temizliğine denk kılmakmış.

Fakat gelin görün ki gittiği hamamı o gün Sultan 4. Murat'ın vezirleri kapatmışlar. Hamamcı Habip Baba’yı içeri sokmak istememiş.  Habip Baba üzülmüş. Rica, minnet, ısrar etmeye başlamış. Ne olursun, kimseye varlığımı belli etmem, aceleyle yıkanır çıkarım. Bu tozlu bedenle Rabbim'e ibadet ederken utanıyorum.

Hamamcı da insaflı insanmış... Dayanamamış ve hamamın en sonundaki odayı göstermiş. Baba şu odada hızla yıkanıp çık, para da istemem. Yeter ki vezirler, senin farkına varmasınlar demiş. Habip Baba sevinerek kendine gösterilen odaya girmiş. Yıkanmaya başlamış. Az vakit sonra boylu poslu, yakışıklı fakir görünümlü genç,  hamamcının karşısında dikili vermiş.  Bu kişi tebdili kıyafet (kılık değiştirmiş) Sultan 4. Murad'mış. 

O gün vezirlerinin hamamda, topluca alem yapacaklarından haberdar olduğundan, Vezirlerinin kendi başlarına nasıl eğleneceğini, eğlenirken kendisinin arkasından söz söyleyip söylemediklerini, merak etmiş. Hamamcı padişahı tanımadığından bu fakir gence de Habip Baba’ya söylediğinin aynısını söylemiş.  Dışarıdan müşteri alamam.Padişah da ısrar etmiş. Ne olursun hamamcı? Kirli bedenle ibadetimi nasıl yaparım? Hamamcı yine dayanamamış .

Habip Baba’nın yıkanmakta olduğu odayı göstererek, genç padişahın kulağına fısıldamış şu odada bir ihtiyar yıkanıyor.  Sen de sar peştemali beline, o odaya gir. Beraber sessizce yıkanın, bir an evvel çıkın. Aman gözünüzü seveyim vezirlerin varlığınızdan haberi olmasın Sultan 4. Murat beline peştamalı sarıp Habib Baba’nın bulunduğu odaya girmiş. Usulca selam verdikten sonra yıkanmaya başlamış.

Habib Baba'nın gözü, genç hamam arkadaşının sırtına takılmış. Gencin sırtı pek bir kirli gibi görünmüş gözüne.  Habib Baba, o kişinin tedbili kıyafet padişah olduğunu habersiz yumuşak bir sesle sormuş. Evladım sırtın pek bir kirlenmiş. Müsaade edersen bir keseleyivereyim. Padişah aldığı bu teklif karşısında çok şaşırmış ama çok ha hoşuna gitmiş. Hoşuna gitmiş çünkü ömründe ilk defa biri ona padişah olduğunu bilmeden, sırf bir insan olduğu için ve karşılık beklemeksizin bir iyilik yapmayı teklif etmekteymiş.

Memnuniyetle Habib Baba'nın yanına yanaşan padişah, buyur baba demiş. Ellerin dert görmesin.Habib Baba, 4. Murat'ın sırtını bir güzel keselemiş. Padişahın gönlü bir kuru teşekkürle yetinmeye razı olmamış. O da her insan gibi kendine yapılan iyiliklerin kölesidir.Baba gel ben de senin sırtını keseleyeyim de ödeşmiş olalım.

Habib Baba teklifin kimden geldiğinden habersiz, tebessümle, olur evladım demiş. Sultan 4. Murat bir yandan kese yaparken, bir yandan da Habib Baba'nın ağzını yoklamak istemiş. Baba be , duyuyor musun şu içerdeki eğlencenin seslerini... Şu hayatta Sultan'a vezir olmak varmış. O seni sevince, bak adamlar içerde tef, dümbelek hamamı inletiyorlar... Sen ve ben ise burada iki hırsız gibiyiz. 

Habib Baba genç sultana kendi hükmünü söylemiş:
Be evladım Sultan Murat dediğin kimdir? Sen asıl Alemlerin Rabbi'ne kendini sevdirmeye bak! O seni sevince; sırtını bile Sultan Murat'a keselettirir!...

.......................................................................................................................................



HAYIRLI GÜNLER.
GÜZEL ANTALYAM'DAN MERHABA...:)))

Kıssayı okuduğum zaman  tüylerim diken gibi oldu. Rabbim inşAllah bizleride sevdiklerinden eylesin. Hayatta bazen bir şeyler olsun diye ısrarcı oluruz ama rabbim ol demedikçe olmuyorYeterki her zaman sabırla bekleyip olacakların hayırlısını istemek düşüyor bizlere.

Son anda duyduğum bir çekiliş. Bu gün son günmüş...Deymesin yağlı boya şablon hediye ediyor buyurunTıktık:)))Canımcım ablan kaç gündür boynu tutuk geziyor, netle çok ilgilenemedi benide kabul edersin:)))

Bu gün sizlerle benim tariflerimden birisini paylaşacağım. O kadar çok tarifim varki hangisini yapsam paylaşsam bazen aralarından seçerken zorlanıyorum. Bu tarifim her zaman yaptığım ve  bu günde sizlerle paylaşmak istiyorum.

 Çok basit, özel ve güzel bir tarif tatlımsı tuzlu, içindeki bol çörek otu ile şifalı lezzet. Ben çörek otunu çok severim ve sıklıkla mutfağımda kullanırım. Çocuklarımada nasıl yediririm diye devamlı araştırmadayım.

Çünkü H.Ş. çörek otu ölümden başka her derde devadır.

Bir bilgimi paylaşayım. Sabah aç karna on tane çörek otu yer ılık suyumu içer öyle güne başlarım. Çörek otunu aç karna yer ve dengeli yeme sistemini oturtursanız kilo probleminiz hiç olmaz. Ama tam tersi tok karna çörek otu yerseniz tok karna su içerseniz kilo alırsınız.


tuzlular


Haydi beyler bayanlar buyurun.
Pamuk eller mutfağa gelsin tarifimiz.
Yapalım çayımızın yanında ikram edelim:)))

MALZEMELER
200 Gr. tereyağı veya margarin ( oda sıcaklığında )
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Çay bardağı şeker
1Yemek kaşığı üzüm sirkesi
 1 Çay kaşığı tuz
1 Çay bardağı çörek otu
baharatlı kurabiye nasıl yapılır
 2 Yemek kaşığı pul biber
1 Tane kabartma tozu
1 Yumurta sarısı üzerine beyazı içine
Aldığı kadar un
  
  YAPILIŞI
1) Bir kaba un hariç bütün malzemeleri koyalım, karıştıralım. Şimdi ununu eleyip yavaş yavaş ekleyelim ve ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayalım.

2) Hazırladığımız hamuru dört beze yapalım, her bir bezeyi ince uzun şerit yapalım ve üzerine hafif basıp verevine bıçakla keselim.

3) Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısı sürelim 170 derece ısınmış fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Çayımızın yanında servis edelim.

4) Ellerinize sağlık. Çok keyifli bir kurabiye deneyin canlarım:)))

AFİYET OLSUN...:)))

GÜNÜN SÖZÜ
Tebessüm bedavadır
Alanı mutlu eder
Vereni üzmez :)

HAYIRLI HAFTALAR...

74 yorum

  1. Bayılıırm tuzlu tatlı kurabiyeye .başka hiçbirşey istemem. elelrine sağlık. Hikayelerin ve günün sözü içinde yüreğine. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. çayın yanında da nefis olur canım.kıyır kıyır harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım çok güzel bir yazıydı
    kurabiyelerinde nefis görünüyor
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Bismillahirrahmanirrahim..
    İnşallah ilk yorum benimdir..
    Hayırlı sabahlar sevgili ablacım..herşeyden önce geçmiş olsun dileklerimi kabul buyur..dikkat etmiyormusun sen kendine ?..iyi bakasın cancazına..
    Sabrı anlatan kıssa önemli ama sabır öyle zor ki bazen..belki de bu yüzden Efendimiz(s.a.s)imanın yarısı sabırdır demiştir..
    Rabbim hakkıyla sabredenlerden eylesin inşallah..
    Tarife gelince...kesimine mi yorum yapsam tatlımsı-tuzlumsu oluşuna mı?..çok güzel görünüyor.çok!..
    Çekilişe geç kalmadın ayrıca ve son olarak güzel gönüllüm akşam 21:00'e dek zaman var daha..21:00 oldu mu kabul etmem :p
    Şaka :)
    Güzel geçsin günün öper sarılır koklarım elbet bir gün buluşacağız..

    YanıtlaSil
  5. Kıssanı okuyunca bende çok etkilendim.Rabbim sevdiği kullardan eylesin bizleri de.Yalnız RABBİM OL DEYİNCE OLMUYOR DEĞİLDE OL DEMEDİKÇE OLMUYOR diye yazacaktın herhalde .Kurabiyeler her zaman ki gibi nefis ellerine sağlık arkadaşım.Hayırlı günler:)

    YanıtlaSil
  6. canim .
    Allaha kul olana hersey hizmet eder kissa müthisdi Rahman razi olsun .
    boynun stresten tutulur kas gevsetici almalisin .
    tarifmi elbette cok güzel hemserim yaparda yenmezmi begenilmezmi
    sardim sarmaladim özlemle rabbim zorlarini kolaylastirsin
    duaya talibim sana ve güzel antalyama sevgiler

    YanıtlaSil
  7. kurabiye görünümlü poğaça olmuş;) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Kuzum mis gibi kokusu buralara kadar geldi ellerine sağlık.Kurabi
    yeleri aldım gidiyorum tabağı iste
    mem:)))Aynısından bendede var kuzum
    hediye etti öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık.Çok güzel görünüyorlar...

    YanıtlaSil

  10. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
    Çok teşekkürler canlarım.
    Afiyet olsun deneyin tadını sizde hissedin.

    Bende ayne sizleri muhabbetle kucakladım ve saygılarımı sundum:)

    YanıtlaSil
  11. Kıssas gerçekten çok güzel.Poğçalarda çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    önceelikle ellerine sağlık. Kurabiyeler çok güzel görünüyorlar. Çayımın yanında hiç itiraz etmezdim.
    Bu kıssalara bayılıyorum. Ne kadar az sözle ne çok şey anlatabiliyorlar.İyi insanlarla karşılaşmak nasip olsun hepimize inşAllah.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. Ne yalan söyleyeyim yazıyı okumadan direk yorum bölümüne geçtim. Baharatlı kurabiyelerin öyle lezzetli görünüyorlarki.. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. bu kurabiyeler bizim evin favorisidir. kıyır kıyır ağızda dağılan mis kokulu kurabiyeler. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  15. Kurabiyeler nefis olmuşlar. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  16. birkasem ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  17. ablam bak bundan yerim hemde patlayana kadar...
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık..harika görünüyorlar

    YanıtlaSil
  19. Kıssadan hissemi ve çörekotlu ipucumu aldım,aklımın bir köşesine not ettim Ayşe'cim..Kurabiye çok güzel görünüyor..Tam 5 çayı ikramlığı olmuş..Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  20. sirke olduğuna göre kıyır kıyırdır bu ellerine sağlık çok güzel olmuşlar

    YanıtlaSil
  21. biliyomusun benim de kıssayı okuduktan sonra tüylerim diken diken oldu, sonra bi baktım sen de aynı hissi yaşamışsın:) yine ne güzeldi okumak..
    şimdi senin tariflerinle ihya olmuş bir kul olarak soruyorum kuşum, bu poaca bildigim yumusak poaca gibi mi oluyo kıvam olarak, yoksa yerken agızda dagılan bişiy mi oluyo? sert kurabiyeleri pek sevmiyorum da o sebeple soruyorum, ona göre hemen denemek istiyorum.
    Hatta bide senden istek parçam olcak naçizane:)
    şöyle tarçınlı fındıklı filan yumusak kurabiyeler oluyo ya, büyük büyük yapılıyo, ince oluyo ama yerken yumusacık oluyo. Hah işte öyle bi tarifin varsa merakla paylaşmanı bekliyorum cancağzım:)
    öperim seni bissürüüüüü:*

    YanıtlaSil
  22. Gerek paylaşımın gerekse harika kurabiyelerin ikisi de süper olmuş...Ellerine gönlüne sağlık Ayşecik...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  23. hemen denicem:)Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  24. Canımm ellerine sağlık,çayın yanına nasılda yakışmışlar...Kıssadan hissen süper..Diline eline sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Ayşe'm ellerine sağlık canım benim..Bu ara sirkeli tarifler çok güzeller.. Hikaye çok güzeldi Dediğin gibi tüylerimiz diken diken oldu..
    Canım benim muhabetle kucakladım seni..

    YanıtlaSil
  26. Bayılıyorum böyle baharatlı kurabiyelere. Nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık, kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. elerine sağlık çok güzel görünüyorlar eminim lezzetide öyledir

    YanıtlaSil
  28. bir arkadaşımda yemiştim ve çok beğenmiştim , görüntüsüde harika ellerine sağlık ayşecim...

    YanıtlaSil
  29. Kıssaya bayıldım... Çörekotu hakkında verdiğin bilgiyi not ettim:)
    kurabiyelere ise tam manasıyla mest oldum:)))
    ellerin dert görmesin canım, çok sevgiler

    YanıtlaSil
  30. kıssadan hisse gerçekten çok hoştu ve kurabiyeler de çok güzel görünüyor eline sağlık :))

    YanıtlaSil
  31. Çok güzel görünüyorlar.. Mis gibi :)
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  32. çörekotlu kurabiyeler çok güzel olur hele onlar çörekotlar tabağa dökülür ve parmak uçuyla toplanır ya ben onu yapmaya bayılırım,eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  33. Habib baba son noktayı nasıl da güzel kondurmuş...Günün sözü de çok güzel, bedava gerçekten gülücükler:))

    Bu kurabiyeyi ben de çok yaparım, çok beğenilir.ama şeker katmazdım..Şekli de annemin kurabiyelerinin şekli..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  34. Kurabiyeler nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  35. canım benim ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar ve çok severim tuzlu kurabiye yi

    YanıtlaSil
  36. Ellerine sağlık, deneyeceğim tariflere aldım bile..

    YanıtlaSil
  37. of harika yaa ! çok hamaratsin

    YanıtlaSil
  38. kurabiyeye bayıldım, tebessüm bedavadır alanı mutlu eder, vereni üzmez bunu da çok sevdim :))

    YanıtlaSil
  39. Kıssası mükemmel
    kurabiyesi gel ye der
    güzel gönüllüm.
    Tü tü maşallah.
    Takipteyim:)

    YanıtlaSil
  40. Bayıldım şimdi nasıl ayıltıcan
    dopdolu bir blok
    herşey çok güzel.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  41. Ayşe'm dün ben sana uğramış ve kurabiyene bayıldığımı yazmıştım . Bugün tekrar ediyorum ki harika.Ellerine sağlık canım benim..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  42. Ayşecim ellerine sağlık:)
    bu tarz kurabiyelerin damakta bıraktığı hissi çok seviyorum ben:)
    nefisss:))

    YanıtlaSil
  43. ellerine sağlık Ayşecim, sizlerin sayesinde denenmiş, nefis lezzetlerden oluşan bir arşivim oldu, çok teşekkürler,

    YanıtlaSil

  44. Hoş geldiniz canlarım:)))
    Benim içinde sizleri görmek tanımak ziyaret etmek ayrı mutluluk.

    Ellerinize ve o güzel gönüllerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  45. yazdın hikaye çok güzel,ne zaman,nerede ve kiminle karşılayacağını bilinmez ,yeter ki kalbin,aklın,yüreğin temiz olsun .Kurabiyelerin de süper olmuş ,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  46. kurabiyelerin üzerine güneş ışığı ne güzelde vurmuş
    böyle resmedilmiş yemekleri daha da seviyorum
    tuzlu kurabiyenin en leziz hali bence
    eline sağlık arkadaşım
    sevgiler selamlar olsun

    YanıtlaSil
  47. ellerinize yüreğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  48. Ellerine sağlık ablacığım, günün sözüne bayıldım... Özledik oğluşumla seni... :)

    YanıtlaSil
  49. Fotoğraf çok güzel güneş vurunca muhteşem.
    Kurabiyeler gel ye beni diyor.
    Kissada çok güzel lezzetlendim.
    Ellerine sağlik.

    YanıtlaSil
  50. Fotoğraf çok güzel güneş vurunca muhteşem.
    Kurabiyeler gel ye beni diyor.
    Kissada çok güzel lezzetlendim.
    Ellerine sağlik.

    YanıtlaSil
  51. Oh oh kıyır kıyır nefis :)

    YanıtlaSil
  52. Merhabalar,

    Samimi olmam gerekirse, şu sizin mutfak paylaşımınızdan önceki fıkra ve hikayeleriniz, sunduğunuz tariflerden daha lezzetli ve enfes geliyor. Sizin bu tarzınızı seviyorum. Sakın alınmayın.

    Baharatlı kurabiyeleriniz alınmasınlar, onlar da çok hoş ve enfesler. Kaleminize, elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Cenab-ı Hakk, sizi alemlerin Rabbi'ne kendini sevdiren kullarından eylesin!..

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  53. Canım öncelikle çok geçmiş olsun, sanırım mevsimden, üşütünce benimde çok tutuluyor ve çokta zor oluyor:(Allahım sağlık versin herşeyden önce diye dua ederim hep zaten!
    Bu arada kurabiyelerin nefis görünüyor ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  54. CANIM HARIKA OLMSU..ELLERINE EMEKLERINE SAGLIK

    YanıtlaSil
  55. Olsa da yesek :)

    http://tidyghost.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  56. hikaye kurbiş güzel ama öncelikleee geçmiş olsun.
    :)

    YanıtlaSil
  57. Bende çok seviyorum baharatlı tatları Ayşecim, kurabiyelerin nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  58. çok teşekkürederim çok mennun oldum. ellerinize sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  59. Evet yeter ki alemlerin rabbi sevsin bizi o zaman sultanlar bile vız gelir.

    Ellerine sağlık kasem. Baharatlı kurabiye olsa da yesek şimdi :)

    YanıtlaSil
  60. Herşey çok güzel.Ellerinize sağlık.Portakallı kurabiyeyı en kısa zamanda yapıcam. Sevgiler

    YanıtlaSil
  61. Yazılarını ve tariflerini büyük bir beğeniyle okuyorum her olaydan ders almak çok önemli tabiki.. yüreğine sağlık. çörek otu benim ve eşiminde çok sevdiği bir tattır hele kızlarım çörek pide vs. üzerinde bol kepçe kullanmamı isterler sonrada dökülenleri toplayıp yerler. sevgi dolu bloğuna kocaman buseler..

    YanıtlaSil
  62. Canım benim, ellerine sağlık. Çörekotunu ben de çok severim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  63. bu aralar herkesin favorisi bu kurabiye galiba :)

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

  64. Teşekkür ederim.
    Hoş geldiniz.
    Şenlendirdiniz lezzetli kasemi:)))

    YanıtlaSil
  65. Kıssayı okurken çok etkilendim çok teşekkür ederim paylaşımın için.
    Kurabiye tarifi ayrı güzel, ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil
  66. bu kurabiyeler çok hoş, çıtır çıtır, ben de yapmıştım, fotoğraflar arşivde bekliyor, bakalım ne zaman sıra gelecek, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  67. Hangisine yorum yapacağımı bilemedim ki:)
    Ama en çok kurabiyeler çekti şimdi çayımın yanında enfes olurdu:)

    YanıtlaSil
  68. Kıssaya bayıldım.Allah razı olsun paylaştığın için benimde tüylerim diken diken oldu.Kurban olduğum Allahım bizide sevdiği kullarından eylesin.Baharatlı kurabiyeye gelince kesin deneyeceğim.Ellerine sağlık canım benim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  69. ben geldimmmmm ablam çaya geldim birde kurabiye çıktı ohh deymeyin keyfime :) ama o hisse nedir ya ne kadar güzel ne kadar anlamlı ben ona ne kadar bayıldım anlatamam inan :) harikaaaaaa :)
    tabikine ablamda harika ımmm misler gibi olmuşşş :)
    hayırlı cumalar ablacım:)

    YanıtlaSil
  70. Ellerine sağlık. Çayın yanına tuzlu kurabiyeye bayılırım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  71. Ayşem tarif alındı ellerine kollarına sağlık..yazın çok hoştu,habipbaba türbesi erzurumdadır..

    YanıtlaSil
  72. Teşekkürler denedim güzel bir lezzet ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
  73. Bu tarifi bende çok seviyorum. Tekrar ellerine sağlık

    YanıtlaSil