Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

FOCACCİA EKMEK TARİFİ

Focaccia ekşimayalı ekmek  İyi akşamlar😊evlerinize misafir olmaya geldim.Lezzetli balon balon olan ekmek tarifini, sizler için en kolay b...

Focaccia ekşimayalı ekmek

 İyi akşamlar😊evlerinize misafir olmaya geldim.Lezzetli balon balon olan ekmek tarifini, sizler için en kolay bir şekilde hazırladım.Videosunu ekledim hadi buyurun beraber yapalım.

Ramazan pidesi gibi İtalyan ekmeği FOCACCIA

Focaccia (fokaça okunur), İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında gelir. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andıran ama bizim pidelerden farklı olarak üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek bu.

Focaccia ekmeğiyle yapılan sandviçler ve sebzeli-peynirli tostlar sadece İtalya’da değil tüm dünyada çok ünlü. Ben bugün size bu çok lezzetli ekmek hakkında bilgi vermek ve aynı zamanda da isterseniz başka postta pratik lezzetli bir tarifini paylaşmak istiyorum. Üstteki resim, benim geçen hafta bir gün önceden hamurunu hazırlayıp pazar günü evde yaptığım şahane lezzet focacıa...

Üzerinde kurutulmuş domates,zeytin dilimleri baharatlar ve zeytinyağı var..

Kahvaltıya ev halkı kalkmadan pişirdiğim yanında domates, ezine peyniri, tereyağı, yazın yaptığım acılı sosla ve pesto sosuyla ikram ettiğim focaccıa ekmeğinin fotoğrafı...

Focaccia ekmeği iki şekildede yaptım kuru maya ile ve ekşimaya ile iki tadında biliyorum.Ister ekşimaya ister kuru maya ile yapın iki sonuçta çok güzel...

Deneyin, çok seveceksiniz.

Focaccia, en eski İtalyan ekmeği olarak bilinir. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış ve Roma dilinde ‘panis focacius’ olan adı, külün altında pişirilmiş yassı ekmek anlamına gelirmiş. Ancak tüm yassı ekmeklerin (pidelerin) anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürseniz, focaccia’nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

Antikçağda mayasız olarak hazırlanan bu ekmek artık mayalı olarak yapılıyor ve üzerine konan çeşnilerle inanılmaz güzel, doyumsuz oluyor.

Bence dünyadaki en güzel üç yassı ekmek şu sırayı izliyor: 1. Ramazan pidesi, 2. Focaccia 3. Naan (Hindistan). Üçü de olağanüstü güzel şeyler.

MALZEMELERİ
Ön maya
50 gr çavdar unu veya tam buğday unu
50 gr beyaz un
60 gr su
25 gr ekşi maya
20 gr pekmez veya bal

Ekşimayası olmayan 5gr kuru yada yaş maya ile aynı tarifimle yapsın...

malzemeler karıştırılır 3 katı oluncaya kadar beklenir 8-10 saat

Hamur İçin Gerekli Malzemeler:
750 gr su
800 gr beyaz un
150 gr sarı buğday unu (yoksa beyaz un)
50 gr çavdar veya tam buğday unu
18 gr tuz
50 ml sızma zeytinyağı

Su ve unlar makinenin haznesine konur homojen bir hal alınca makine durdurulur ve 1,5 saat dinlendirilir. 
BU elde yoğuranlar için çok kolaylık bu dinlenme kolay hamur yoğurmamıştı sağlıcak...

Dinlenen hamura önceden hazırlanmış ön maya ilave edilerek 7-8 dakika daha yoğurulur.
Ardından 25 ml su içerisinde eritilen tuz hamura ilave edilerek 8-10 dakika daha yoğrulur.

Hamur tüm suyu emip toparlanınca makine yoğurmaya devam ederken sızma zeytinyağı sicim gibi incecik akıtılarak hamura yedirilir.

Burada elde yoğuranlar dinlenme kabına hamuru  koymadan önce tezgahta vurarak 5 dakika yoğurun.Bu önemli makinada yoğuranlar yapmasın..

Hamur içi zeytinyağı ile yağlanmış kapaklı bir kaba alınır. Biraz dinlensin 15 dakika hamur nefes alsın..Saat başı hamura katlama yapılır. Bu katlamayı ellerinizi ıslatarak dört bir kenardan esneterek yapabileceğiniz gibi hamuru iki kenarından rulo haline getirerek de yapabilirsiniz. Üçüncü katlamadan sonra kapağı kapalı vaziyette bir saat daha oda sıcaklığında beklettiğiniz hamuru buzdolabına kaldırın. 12-16 saat buzdolabında beklemesi yeterli olacaktır.

Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkarın ve bir iki saat kadar oda sıcaklığında bekletin. fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın benim hamur pişince hemen çıktı.


Hafifçe bastırıp esneterek hamuru tepsiye yayın. Tepsinin üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kaplayın ve bir saat dinlendirin.

streç filmi açın ve hamurun üzerine zeytinyağı gezdirin.

Parmaklarınızı belirli aralıklarla hamura batırıp elinizi çekin focaccia'yı şekillendirin. Biraz bekletin maya toparlamasın...


Hamurun üzerine ise
50 gr kuru domates
Akşamdan ıslattım
75 gr zeytin

Kekik fesleğen biberiye
Kullandım

Fırını 250° ısıtın

İçine su kabı koyun fırın ısınsın Focaccia'yı fırına koyun ve fırının derecesini 200 'e düşürün. 15 dakika bu ısıda piştikten sonra dereceyi 180 indirin. 30-40 dakika daha pişip üzeri kızarınca fırından çıkarın.

Fırından çıkarın kalın tuz serpin isteğe bağlı yağ sürün

AFİYET OLSUN

1 yorum

  1. Bir tarihte ustasının elinden yemiştim. Bir İtalyan mutfak şefiydi. Şimdi ismini hatırlayamadım. Tüm menüsü mükemmeldi ama ekmeğin lezzeti hala damağımda. Eminim sizin ekmeğinizde aynı lezzettedir. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil