KESTANE PİLAVI NASIL YAPILIR TAVUKLU KESTANE PİLAVI KESTANENİN FAYDALARI HAYIRLI GÜNLER Sofranız bol misafirli,paranız bereketli,kara...
TAVUKLU KESTANE PİLAVI
KESTANENİN FAYDALARI
HAYIRLI GÜNLER
Sofranız bol misafirli,paranız bereketli,kararlarınız isabetli,bedeniniz sıhhatli,yüzünüz mutlu,bol başarı,huzur dolu günler dilerim nasılmış benim canlarım. Huuuu lezzetliniz hele şükür gelebildi. Hayatımda bir koşturma hadi hayırlısı, bak hacıya giden kardeşlerin akrabaları hacılarınızı yalnız bırakmayın. Yardıma gidin tamam:)))
Bu gün sizlerle hac arkadaşım bedianın nefis kestaneli pilavını paylaşacağım. Harika lezzet bizler yedik bi daha yedik. Hac arkadaşlarım hemen bu tarifi yaz biz senden alalım dediler.Ama önce bilgilenme zamanı.
Sizlerden Rabbim razi olsun. Neden diyeceksiniz sayenizde bende bilgi sahibi oluyorum, okusam bile unutuluyor, tekrar ediyorum. Kestanenin bu kadar çok faydası olduğunu bir kez daha okuyunca, daha iyi anladım. Şükretmemek elde değil.Kestane bollaşmışken yemek lazım, kestaneler ne güzel kızarmış mmmm afiyet olsun.Önce bi faydalarına bakalım canlar.
KESTANE BİR ÇOK DERDİ ÖNLÜYOR.
A) Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur.
B) Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir, çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunur. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor.
C) Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan, kestanenin yaşamı uzattığı dahi öne sürülür. İnsanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olan kestanenin, antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez lezzeti olduğu biliniyor. Kestane ile ilgili efsaneler de dünden bugüne dilden dile anlatılıyor.
D) Rivayete göre Güney Avrupa’nın bir köyünde 4 bin yıllık dev bir kestane ağacı bulunuyor. Ağaç, 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyor. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için, “200 kişilik şövalye ordusu” deniliyor.
E) Kestane mükemmel bir kış meyvesidir. Kestane çiğ olarak yenildiği gibi pişirilerek de yenir. Ruhen ve bedenin zayıf kişilere kestane yemesi tavsiye edilir. Bundan başka kansız çocuk ve yaşlılara, hastalıktan kalkanlara tavsiye edilebilir. Ağır işçi ve sporculara da çok tavsiye edilmektedir. Şeker hastasına verilmez.
KESTANENİN FAYDALARI
1) Meyvesi kasları kuvvetlendirir.
2) Vücuda kuvvet ve enerji verir.
3) Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
4) Hastaların iyileştirmesini hızlandırır.
5) Kandaki kolesterol oranını düşürür.
6) Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.
7)Varis ve basur şikayetlerini azaltır
8) Karaciğere ve mideye faydalıdır.
9) İshali keser.
10) Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.
Evet bilgiler harikaydı sayenizde unutmıyacağım:)))
Teşekkürler Bedia, Fatih Memişoğlu çiftine nice güzel dostluklara, sevgi, saygı, muhabbetle:)))
BİZLERİ ÇOK GÜZEL AĞIRLADILAR RABBİM HERKEZDEN RAZİ OLSUN:)))
Şimdi de kestaneli pilav tarifine geçelim.
Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa.
KESTANE PİLAVI MALZEMELERİ
KESTANE PİLAVI MALZEMELERİ NELERDİR
3 Su bardağı pirinç( tercihen baldo yada osmancık pirinci)
4 veya 3 Adet but ( büyüklüğüne göre ayarlayın)
2 Adet havuç
1 Çay bardağı zeytinyağı
2 Yemek kaşığı tereyağı
100 Gram kabuğu soyulmuş badem
500 Gram kestane
Tuz
KESTANE PİLAVININ YAPILIŞI
KESTANE PİLAVI NASIL YAPILIR
1)Öncelikle tavuklarımızı yıkayım az tuz ve tane karabiber 6 tane koyup haşlayalım soğusun kalın didelim
.
2) Kestaneleri çizelim resimdeki gibi ister fırında pişirelim isterseniz teflon tencereye koyalım az su serpelim kapağını kapatalım pişsin soğusun ayıklayalım.
3) Pirincimize tuz atalım ve kaynar su döküp 15 dakika bekletelim.
4) Şimdi havucumuzu sıyırıp rendeleyelim tavaya az zeytinyağı koyup kavuralım.
5) Şimdi pirincimizi yıkayalım süzelim tavaya 1 kaşık tereyağını ve kalan zeytin yağını koyalım ısınıp yağ kokusu gelince pirincimizi kavuralım ve altını kapatalım her şey hazır şimdi tencereye yerleştirme zamanı.
6) Pilav tenceresini koyalım en alta kestaneler, onun üzerine tavuklar onun üzerine bademler onun üzerine havuçlar sırayla yayalım. Şimdi sırada kavurduğumuz pirinçler ve üzerine çıkacak kadar tavuk suyu az tuz ocağın altını yakalım kaynasın kalan bir kaşık tereyağını koyalım ve altını kısalım suyu çekinceye kadar pişsin.
Püf noktası: Tencereniz çok yayvanda olmasın çok derinde olmasın ters çevirirken sorun yaşamayın.
Püf noktası:Pilavın suyunun hepsini çektirmeye çalışmayın altı tutmasın. Pilav demlendikçe suyunu çekecek tamam.
7) Pilavın altını kapattık ağzına havlu peçete kapatalım ve demlenmeye bırakalım yarım saat dinlensin en çok 2 saatte dinlene bilir hiç bir şey olmaz. Şimdi demlenen pilavı servis tabağına ters çevirme zamanı mmmmm harika lezzet elinize sağlık.
AFİYET ŞİFA OLSUN:)))
Akşam akşam karnım acıktı zaten. Pilava dalasım geldi. Nasıl bir güzelliktir öyle?
YanıtlaSilElinize sağlık, doğrusu faydaları saymakla bitmiyormuş. Gerçekten yemek gerek. Pilavda da denemek gerek hakikatten;) Sevgi ve selamlar.
YanıtlaSilKestaneye bayilirim, yemekte pilavda hic kullanmadim..Yanliz bu pilavin goruntusu muthis..nasil guzel olmustur kimbilir..ellerinize saglik..afiyet olsun..hazirlanan masada cok hos:)
YanıtlaSilÇok iştah acıcı duruyor. Masanda mükemmel emeğine sağlık...
YanıtlaSilHac arkadaşının ellerine , seninde emeklerine sağlık canım.. 2 gündür Evde temizlik vardı postunu yeni gördüm .. Harika olmuş..
YanıtlaSilEllerine sağlık Ayşecim..Süper görünüyor...
YanıtlaSilNe kadar çok faydası varmış Lezzetim, bende çok severek yerim. Haşlayarak, kebabını yaparak veya tatlısını çok seviyorum :)
YanıtlaSilAma senin kestaneli pilavın muhteşem olmuş gerçekten ellerine sağlık.
of of yine her şey harika görünüyor.ellerine emeklerine sağlık ablacım.
YanıtlaSilAmanın..Ne yaptın sen Ayşecim? Kestaneli mi pilav? Offffff, pilavdan beş metre uzak duran beni bile tahrik ettiyse, öteki arkadaşlar ağızlarının suyunu neyle siliyorlar merak ettim doğrusu :)))) Ellerine sağlık Hacı arkadaşım benim..
YanıtlaSilEllerinize sağlık,hem doyurucu hem lezzetli duruyo :)) sevgiler..
YanıtlaSilAyşeciğim pilav zaten kral ve birde çok canlı bir sofrada ne oldu acaba ellerine sağlık harika görünüyor
YanıtlaSilAyşecim pilav şahane görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık, kestaneyi ben de pilavlarda çok seviyorum. Mevsiminde kullanmaya çalışıyorum.
Süper olmuş, sevgiler..Pırıl.
hımmm nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilKestaneyi çok severim, sık sık da tüketirim. Ama pilavlısını hiç denemedim, ağır değilse kesin bana göre bu pilav:) Ellerine sağlık ablacım:)
YanıtlaSilHoş geldiniz sefalar getirdiniz.
YanıtlaSilTeşekkür ederim harika lezzet beğenen ellerinize ve o güzel yüreğize sağlık.
çok lezzetli görünüyor denemek lazım. ellerine sağlık arkadaşınızın! :)
YanıtlaSilHarikaaaa ellerine sağlık canımm sevgiler.
YanıtlaSilHımmm hiç denemedim ama bir cesaret geldi :)) Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilMerhabalar.
YanıtlaSilKestanenin faydaları ve kestane pilavının yapılışı ile ilgili paylaşımınız için teşekkür eder; elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
Çok lezzetli olduğunda hiç kuşku yoktur. Hiç yememiştik. En kısa zamanda inşAllah deneriz.
Selam ve dualarımla.
ilk kez duyuyorum, bu pilavı, gerçekten çok özel bir pilav olmuş.. elinize sağlık..
YanıtlaSil